Kategorier
Mine kosthold- og ernærings anbefalinger

Jeg oppdaget en viktig mangel.

 


Det kom veldig overraskende samtidig som noen brikker faller litt på rett plass. Det er utrolig lett når man alltid holder «6.gir» å dra strikken sin akkurat så langt at alt fungerer bra i hverdagen likevel.
Det lyser rødt når blodprøvesvarene kommer fra laboratoriet… Og riktig nok ringer legen meg for å fortelle om mangelen og medisineringen jeg må starte opp med.
Jeg har oppdaget en viktig mangel Vitamin- D.
Visste du at vitamin D mangel kan påvirke den fysiske prestasjonen i treningen din?
Prestasjonene våre opprettholdes ved gode verdier, men samtidig vil dette synke i takt med at verdiene reduseres. Vitamin D kan faktisk ha påvirkning på størrelsen og antall hurtige muskelfibre i musklene våre.
Når man har mangel blir ofte symptomene slapphet, utmattelse, svekket muskelkraft, urolig nattesøvn, svettetokter og redusert immunforsvar.
Vitamin D blir kalt for solskinnshormonet. Det er fordi det i realiteten ikke helt fungerer som et vitamin i kroppen. Vitamin D blir omdannet til et hormon som samarbeider med skjoldbruskkjertelen. Denne påvirker hormonbalansen vår, ja mye i kroppen vår er faktisk avhengig av dette vitaminet.
Når huden blir utsatt for solens UV-B stråler omdannes ett av forstadiene av kolesterol til vitamin D. Vitamin D er som kjent et fettløselig vitamin. Dette fettløselige vitaminet lagres i fettvevet og kan altså lagres lengre enn de vannløselige. Kroppen lager selv vitamin D når man er ute i sola, men finnes også i matvarer som fet fisk, rogn og lever, samt tran og omega-3 tilskudd.
Vitamin D er også nødvendig for opptaket av kalsium i kroppen. I tillegg styrkes tannhelsen vår og vi opprettholder en sterkere benstruktur. Svekket skjelettutvikling, benskjørhet og osteoporose kan også forebygges. Vitaminen er også viktig for aktiviseringen av immunforsvaret og andre funksjoner i kroppen vår.
Ja det kan faktisk være lurt å sjekke seg jevnlig, ta en årlig blodprøve for å følge med på verdiene i kroppen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *