Kategorier
FitnessFiurenTrening

Den store betydningen søvnen egentlig har for oss

 

Søvn er viktig for å holde oss friske og sunne.

Søvn i sammenheng med trening og restitusjon krever et nøye samspill for å kunne gi den optimale fremgangen man ønsker. For mye trening med for lite restitusjon og søvn kan føre til tretthet, overtrening og skader. Søvn er svært viktig for flere biologiske funksjoner og har både psykologisk og fysiologisk påvirkning for optimal restitusjon.

Vi kan oppleve dårligere restitusjon av glykogenlagre i muskulatur, dårligere restitusjon av småskader til muskelfibre ved intensiv trening. Dette gjør at restitusjonen tar lenger tid enn normalt og kan påvirke din fysiske prestasjon de neste dagene. I tillegg kan søvnmangel føre til at man føler oss mindre opplagt, fokusert, konsentrert og motivert. Så dersom man ikke har fått nok søvn på natten, kan det faktisk hjelpe å fylle på søvnkvoten ved å ta seg en kortere «power nap» i løpet av dagen.

Søvnhistorikken vår kan ha en betydelig effekt på hvordan man fungerer i hverdagen. Dersom man over tid sover mindre enn 6 timer i døgnet kan dette påvirke prestasjonen vår i alt vi gjør i hverdagen. Også gjenoppbygging av muskler og vev, hormoner og humør, omdanning av glukose til energi, og ikke minst immunforsvaret vårt. Man kan lettere bli mottakelig for sykdom ved nedsatt immunforsvar som følge av søvnmangel. Derfor bør man prøve å få til de anbefalte 7-8 timene i døgnet med søvn. Når man sover er den metabolske aktiviteten i kroppen på det laveste (eksempelvis rolig og dyp pust, lav puls og blodtrykk). Da skilles det ut flere ulike hormoner, deriblant veksthormon som bidrar til fysiologisk restitusjon og progresjon.

Et stabilt godt søvnmønster er viktig. Det kan i stor grad påvirke kvaliteten og mengden av søvnen vår. Lyset er et godt eksempel på hva som kan påvirke den naturlige døgnrytmen vår. Blant annet utskillelsen av hormonet melatonin, som er med på å regulere døgnrytmen. Spesielt har skarpe lys på nettbrett, tv og mobiler blitt forstyrrende elementer i vår innsovnings prosess. Vi kan få problemer med å sovne, minimalisere muligheten for å nullstille tanker, eller rett og slett ikke få slappet ordentlig av. Dette bør vi tenke på før vi legger oss hver kveld.

Noen tips fra meg som vi alle kan ta med oss for å oppnå bedre kvalitet på søvnen vår :

Mørkt, svalt og stille soverom.

Gode rutiner for leggetid og når man står opp.

Unngå lys fra skjermer som mobiltelefoner, nettbrett og tv, helst 30min før leggetid.

Ikke drikke for mye før leggetid, så slipper vi stå opp i løpet av natten.

Spis mat senest 1 time før leggetid for å roe aktiviteten i fordøyelsen.

Pass på at det ikke blir for lang «power nap» i løpet av dagen,  20 min er ideelt.

Tilpasse treningen i forhold til søvnmønsteret ditt. Søvnen er like viktig som treningsøkten.

Håper du får en ekstra god natte søvn når du legger deg i kveld, etter en liten påminnelse på alt det man egentlig er veldig klar over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *