Kategorier
Mine kosthold- og ernærings anbefalinger

5 av mine favoritter i hverdagen, fantastiske råvarer rett og slett

 

 

Laks står høyt på listen, en lett fordøyelig proteinkilde, inneholder viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, proteiner, fett-løselige vitaminene D, B12 og A, samt selen, jod og antioksidanter. Det er stor enighet om at inntaket av fet fisk (laks, ørret, sild og makrell) bør være minst en til to måltider hver uke. Det er også godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer (tar med også utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn).

Kylling er kjøtt fra unge hønsefugler. Kyllingkjøtt inneholder mye proteiner, vitaminer og mineraler. En meget mager fugl, men vi må ikke glemme at skinnet inneholder mye fett. Kylling er mild og kan brukes til veldig mange retter. En perfekt proteinkilde.

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Det grønne bladet inneholder store mengder oransje karotenoider som kroppen aktivt kan omdanne til vitamin A ved behov. A-vitamin er viktig for synet og huden vår. Karotenoidene er noen sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler,  og kan dermed redusere risikoen for hjerte-/karsykdommer, samt forhindre skade på celler og kroppsvev. C-vitamin er også en viktig antioksidant i kroppen som danner bindevev for hud, sener og bein. Styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten vi spiser. Jern er en del av hemoglobinet i de røde blodcellene som sørger for at oksygen kan fraktes mellom lungene og alle kroppens celler. K-vitamin er ikke en antioksidant men meget viktig for koaguleringen av blodet vårt og sørger for at det levrer seg en blødning. B-vitaminet riboflavin er viktig i omsetningen av drivstoffene våre fett, protein og karbohydrater. Også er det kalsium da, viktig for et sterkt skjelett og muskel-sammensetning.

Grønnkål har et lavt energi – og fettinnhold, men har et høyt innhold av protein, beta-karoten, E-,C-,A- og B6-vitaminer og kostfiber. Grønnkål er også en god kilde til folat, kalsium og kalium. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen som er bra for å opprettholde normal hud og godt syn. E-vitamin bidrar til å beskytte cellene mot stress. Kostfiber er kjempe gunstig for fordøyelsen vår. B6 hjelper oss med normal energiomsetning, for ikke å glemme folaten som reduserer stress og utmattelse. Kalsium er kjent for å styrke knokler og tenner, mens kalium gjør godt for blodtrykket vårt. Grønnkål finnes i forskjellige varianter men bør ha en jevn grønn farge med friske, saftige og krusete blader.

Avokado er i mitt hjerte, jeg elsker den. Avokado er proppfull av næring, har en mild smak med kremet konsistensen. Man kan spise den med skje fra skallet, på brødskiva eller kutte den i biter. Passer utmerket til alt; fisk, skalldyr, fjærfe, kjøtt, vegetar og dessert. Barna elsker denne, alle bør elske denne og spise med god samvittighet uansett hva noen mener om det høye fettinnholdet. Man trenger dette fettet. Avokadoen er også en perfekt kilde til både A-, B-, C- og E-vitaminer, kalium og proteiner. Fettinnholdet varierer fra 15 til 30 prosent. Men det gode er at dette fettet i hovedsak er flerumettede fettsyrer og meget gunstig for kroppen vår. Avokadoen hemmer visse typer bakterier i tarmene. I tillegg er den positiv for regulering av kolesterolnivået i blodet. Man må heller ikke glemme at avokado en av hudens beste venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *