Kategorier
FitnessFiurenTrening

Mental trening vil gjøre deg sterkere på veien mot dine mål og drømmer

 

 

 

Det å tro på seg selv innebærer at man tror at man kan

Oppføre seg som om man kan

Tenke på at man faktisk kan

Tørre drømme store drømmer

Ta valg og følge drømmene sine

Det å skape positivitet rundt de målene man ønsker å oppnå

Være forberedt på å håndtere de utfordringene som oppstår på veien

Nettopp dette vil få oss akkurat så langt vi vil her i livet. Fullt fokus er kanskje den viktigste mentale ferdigheten. Man må øve på å ha full oppmerksomhet og beherske de fysiske og tekniske utfordringene frem mot selve målet eller prestasjonen. Mental trening dreier seg om teknikkene som tas i bruk for å bli mentalt sterkere. Her finnes det ulike momenter man bør ha med seg i den mentale treningen.

Det å være mentalt forberedt må trenes på, og ikke minst vite hva som skal til for å kunne prestere optimalt. Gode rutiner er absolutt avgjørende. Det holder selvsagt ikke å høre på et foredrag eller lese en bok. Det krever egeninnsats. På den andre siden er det jo veldig inspirerende å vite at alt er opp til en selv.

Mental trening har begrenset verdi i seg selv dersom den mangler innhold. Behersker man imidlertid noen nøkkelord jeg nå vil gi dere, har man et godt utgangspunkt og verktøy som kan brukes til å utvikle forskjellige mentale ferdigheter:

Målsetting : Det å sette seg et mål og systematisk jobbe for å nå dette målet er kanskje den viktigste motivasjons strategien vi har.  De aller fleste av oss har ulike mål som vi kunne tenke oss å oppnå.  Det er rett og slett mål for kvaliteten av de prestasjonene vi jobber med daglig. Eller om det er drømmemålene som faktisk kan bli virkelige? Det er viktig å forstå hva som skal til for å komme dit man ønsker, og gjennomføre det man planlegger. Høres kanskje uproblematisk ut, men det å faktisk gjøre dette hver dag, uke etter uke, måneder, år etter år, kan bli en utfordring.  Så man trenger å gå helhjertet inn for å kunne oppnå de beste forutsetningene.

Visualisering: De indre filmene man ofte spiller for oss selv kan ha en stor innvirkning på hvordan ulike situasjoner løses i hverdagen. I prinsippet bruker alle en form for visualisering. Som for eksempel før man går på trening kan man se for seg hvordan man ønsker å gjennomføre treningsøkten. Dette er visualisering. En fin parallell til visualisering er jo simulering. Vi har nok alle simulert motstanderen som tar inn på oss frem mot målstreken? Denne type rollespill gir oss muligheten til å øve på situasjoner man kanskje ikke opplever så ofte, men som mentalt gjør noe med oss når vi trenger å få ut det beste i oss selv.

Avspenning:  Avspenning er viktig. Denne teknikken utnytter kontrastene mellom spent og avspent muskulatur, samtidig som det gir oss god restitusjon ved at det utvikles økt sirkulasjon i kroppen. Lenge har det vært kjent at spesifikke avspennings teknikker er forebyggende. Noen av oss får betydelige kroppslige spenninger i muskler, ledd og ikke minst det indre. Andre kan bli urolige og miste selvtillit. Mange opplever kanskje alle disse symptomene samtidig når spenningene øker. Progressiv avspenning er den fysiske teknikken. Det kan passe bra når de fysiske symptomene er mest dominerende.  Dersom tankene dominerer aller mest kan det være hensiktsmessig å benytte mentale strategier som visualisering og meditasjon.

Indre dialog: Hver eneste dag går det mange tanker gjennom hodene våre.  Men det er bare noen få av dem man klarer å gjenfortelle dersom man blir bedt om å gjøre dette. Det man husker har nok stor påvirkning og definerer ofte hvem man er som person. Innholdet er også logisk når man går rundt og føler det man gjør. I tillegg er det mange tanker som ikke påvirker oss bevisst, nettopp fordi man ikke ønsker å ta stilling til om det er greit å ha dem. Hva var det første du tenkte på da du sto opp i morges? Var det positiv eller negativt? Det er helt åpenbart en sammenheng mellom hva vi tenker, føler og gjør. Den indre samtalen er derfor sentral når man trener mentalt. En annen strategi kan være å spørre seg selv hvor nyttig det er å gå rundt og tenke på om jeg er god nok i forhold til hva? Det er ikke alltid like lett å få tak i de tankene man går rundt med. Man kan begynne med de situasjonene hvor man kjenner at man reagerer på en annen måte enn ønsket.  Alt dette vil direkte påvirke selvtilliten og motivasjonen vår, for ikke å snakke om stress håndtering!

Husk alltid man er sterkere enn man tror.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *