Styrketrening

Hva jeg mener er viktig å tenke på når vi skal trene styrke!

Jeg har lyst til å skrive noen ord om det jeg mener er viktig for best mulig resultat av styrketrening 😉

En veldig viktig faktor når du skal sette opp et treningsprogram, er valget av øvelser. Velg deg 1-3 forskjellige baseøvelser på hver styrkeøkt slik at du kommer deg gjennom hele kroppen i løpet av uken . Et smart treningsprogram inneholder minst en, og helst flere baseøvelser alt etter hvor mange styrkeøkter du får til på en uke. Fordelen med dette er først og fremst effektiviteten. Med for eksempel baseøvelsen markløft vil du faktisk trene muskulatur helt ifra legger, forside- og bakside lår, rumpe, korsrygg, samt hele ryggen fra bunn til topp, skuldre og armer. Som du ser kan du med knapp treningstid dekke store deler av kroppens muskler.

Dette forutsier selvfølgelig at man i praksis utfører øvelsene teknisk riktig.. Sørg for å få god innføring av et fullverdig øvelsebilde.. da vil øvelsen gi oss optimal muskeltilvekst.

Jeg vil anbefale å velge baseøvelser som passer dine mål aller best, og la dem forme rammeverket ditt styrkeprogram.

Det kan også være lurt å kombinere styrkeprogrammet med noen isolasjonsøvelser der den beste treningseffekten oppnås i den delen av bevegelsesområdet som muskelen har størst spenning. Dette vil først og fremst ha betydning for styrkeutviklingen i og rundt leddvinkelen muskelen arbeider mest for å løfte vekta. Når du for eksempel trener bicepscurl oppnår du altså størst økning i styrke når albueleddet er 90 grader.

For økt muskelmasse er det flere kriterier som er avgjørende. Ved høye reps (10-20 reps) oppnås store forbedringer i muskelens funksjonelle kapasitet som foreksempel når man oppnår melkesyre. Dette tror jeg er i sammenheng med økt blodtilførsel og økte glykogenlagre som gir mer vann inn i muskelen.  Velger du øvelser som fokuserer på den kontraherte posisjonen vil det trolig oppstå en forenklet avstenging av blodomløpet i muskelen, og du kan dermed oppnå en bedre effekt.

Det er dette som skjer når du strammer muskelen i topposisjon av foreksempel bicepscurl… og du kjenner at det knytter seg i hele muskelen.

Det aller viktigste med treningen…

Størst økning av muskelmasse oppnås ved mikroskopiske brister i muskelfibrene. Det er lettere å oppnå dette ved progressivt tyngre vekter i forhold til det muskelen din er vant til…. samt øvelser som fokuserer på stretch-posisjon eller de største leddutslagene. Benytter du manualer i benkpress vil du få bedre strekk i brystmusklene, og de mikroskopiske bristene i muskelfibrene oppnås mye lettere.

Dips…som jeg tidligere har skrevet litt om… er en av de beste øvelsene for brystet hvis du da peker albuene utover og synker dypt ned til det strekker skikkelig i brystmusklene.

Pass derimot alltid på skaderisikoen når du kombinerer tunge vekter med store leddutslag…sørg for å øke belastningen gradvis …ikke hopp rett på maksløft.

Her kommer også valget av grepvidde inn. Tenk hvilken del av muskelen som aktiveres mest... samt graden av strekk i øvelsen. Når du holder bredt grep i roing vil albuene bevege seg i en bane ca 90 grader fra kroppen, og øvre lats og den midterste delen av ryggen aktiveres mest. Holder du smalt grep kommer albuene inn til kroppen og de beveges på en måte som fokuserer mer på de nederste fibrene av latsen.

Håper du ble litt inspirert og motivert til å sette opp og inkludere styrketreningen i ditt program utover høsten 😉 Dette er både gøy og gjør oss sterke og glade 😉

 

Jeg har blitt 38 år... noe som igrunnen føles helt okey. Jobber i dag hos en av Norges fremste spesialister innen barnesykdommer,og som gruppetreningsinstruktør med både ulike sal konsepter og sykkeltimer ved et av landets største treningskjeder. Dette gir meg en hel verden av god kontakt med mennesker. Jeg føler meg kjempe heldig! Jeg er også utdannet kokk som har gitt meg en faglig god grunnmur når det kommer til kosthold og ernæring. Og ikke minst muligheten til å se alt det gode som kan produseres av trenings- og kvalitetsmat med himmelske råvarer. Jeg giftet meg med fantastiske Roger 16. juli 2016 og sammen har vi 2 aktive sønner på 7 og 10 år. Familien rundt meg er mine aller største forbilder og støttespillere. Jeg og min mann har begge stor interesse for fitness og trening, noe som sies å gjenspeile oss begge. FitnessFiuren.no vil bli full av motivasjon , treningsinspirasjon ,kosthold, helse ,tips ,råd, treningstrender, og ikke minst herlig trenings mat ...og mange gode oppskrifter på sunne søte fristelser. Alt jeg deler her på fitnessfiuren.no er skrevet med utgangspunkt i egne erfaringer, kunnskap... og en stor dose kjærlighet <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *