Kategorier
Styrketrening

Hva jeg mener er viktig å tenke på når vi skal trene styrke

Jeg har lyst til å skrive noen ord om det jeg mener er viktig for best mulig resultat av styrketrening.

En veldig viktig faktor når man skal sette opp et treningsprogram, er valget av øvelser. Velg deg 1-3 ulike baseøvelser på hver styrkeøkt slik at man kommer seg gjennom hele kroppen i løpet av uken . Et smart treningsprogram inneholder minst en, og helst flere baseøvelser alt etter hvor mange styrkeøkter man får til på en uke. Fordelen med dette er først og fremst effektiviteten. Med for eksempel baseøvelsen markløft vil man faktisk trene muskulatur helt ifra legger, forside- og bakside lår, rumpe, korsrygg, samt hele ryggen fra bunn til topp, skuldre og armer. Man kan med liten tid til disposisjon faktisk klare å dekke store deler av kroppens muskler.

Dette forutsier selvfølgelig at man i praksis utfører øvelsene teknisk riktig. Sørg for å få god innføring av et fullverdig øvelsesbilde, da vil øvelsen gi oss optimal muskeltilvekst. Jeg vil anbefale å velge baseøvelser som passer dine mål aller best, og la dem forme rammeverket ditt styrkeprogram.

Det kan også være lurt å kombinere styrkeprogrammet med noen isolasjonsøvelser der den beste treningseffekten oppnås i den delen av bevegelsesområdet som muskelen har størst spenning. Dette vil først og fremst ha betydning for styrkeutviklingen i og rundt leddvinkelen muskelen arbeider mest for å løfte vekta. Når man for eksempel trener bicepscurl oppnår man altså størst økning i styrke når albueleddet er 90 grader.

For økt muskelmasse er det flere kriterier som er avgjørende. Ved høye reps (10-20 reps) oppnås store forbedringer i muskelens funksjonelle kapasitet som for eksempel når man oppnår melkesyre. Dette tror jeg er i sammenheng med økt blodtilførsel og økte glykogenlagre som gir mer væske inn i muskelen. Velger man øvelser som fokuserer på den kontraherte posisjonen vil det trolig oppstå en forenklet avstenging av blodomløpet i muskelen, og du kan dermed oppnå en bedre effekt. Det er dette som skjer når man strammer muskelen i topposisjon av for eksempel bicepscurl og man kjenner at det knytter seg i hele muskelen.

Det aller viktigste med treningen: Størst økning av muskelmasse oppnås ved mikroskopiske brister i muskelfibrene. Det er lettere å oppnå dette ved progressivt tyngre vekter i forhold til det muskelen din er vant til, samt øvelser som fokuserer på stretch-posisjon eller de største leddutslagene. Benytter man manualer i benkpress vil man få bedre strekk i brystmusklene, og de mikroskopiske bristene i muskelfibrene oppnås mye lettere.

Dips som jeg tidligere har skrevet litt om er en av de beste øvelsene for brystet hvis man da peker albuene utover og synker dypt ned til det strekker skikkelig i brystmusklene. Pass derimot alltid på skaderisikoen når man kombinerer tunge vekter med store leddutslag. Sørg for å øke belastningen gradvis, ikke hopp rett på maksløft.

Her kommer også valget av grepvidde inn. Tenk hvilken del av muskelen som aktiveres mest, samt graden av strekk i øvelsen. Når du holder bredt grep i roing vil albuene bevege seg i en bane ca 90 grader fra kroppen, og øvre lats og den midterste delen av ryggen aktiveres mest. Holder man smalt grep kommer albuene inn til kroppen og de beveges på en måte som fokuserer mer på de nederste fibrene av latsen.

Håper du ble litt inspirert og motivert til å sette opp og inkludere styrketreningen i ditt program. Dette er gøy og gjør oss sterke og glade.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *