Hvordan forholder vi oss til progresjonstrening?

 

Ja hva er egentlig progresjon i styrketreningen og hvordan skal vi få resultater?

Når man ser og opplever gode resultater på trening er det fort å glemme de gamle teoriene rundt styrketrening. Vi fokuserer mye på hastighetbasert trening som er veldig trendy. Selv om det å oppnå gode resultater uten å nødvendigvis å gjøre tunge repetisjoner, holder jeg godt fast ved prinsippet om progresjon med tung styrketrening.

Progresjon er beskrevet som en systematisk økning av motstand eller antall repetisjoner, men kan naturligvis også knyttes til å trene flere serier per øvelse, øvelser per muskelgruppe, eller rett og slett å redusere pausen mellom settene.

Progresjon går ut på å stadig presse seg til å utføre mer eller høyere intensitet i arbeid. Kan man klare større belastning eller flere repetisjoner/sett sammenlignet med forrige uke? Dersom man klarer å presse disse grensene, vil man også bli gradvis sterkere. Hva med å øke 20 kg i knebøy? Det kan høres vanskelig ut, men prøv å øke 1 kg pr. uke i 20 uker? Hva skjedde med progresjonen nå?

Hastighetsbasert trening er i tiden og i også gull verdt. Ved å trene med hastighet i repetisjoner på lette vekter kan man sannsynligvis få bedre effekt når det gjelder eksplosivitet, samt evnen til å utvikle økt styrke raskt. Men vi må likevel ikke glemme prinsippet om progresjon. For å få frem en positiv utvikling i styrken vår bør man innimellom presse seg til å klare tyngre vekter, flere reps eller sett i tunge og trege repetisjoner.

For optimale resultater av styrketrening bør en markert andel av treningen være skikkelig tøff, med fokus på prinsippet om progresjon. På disse øktene bør man tøye grensene for hva man klarer og presse seg til sitt ypperste for å kunne prestere bedre enn man har gjort tidligere. Avhengig av treningsperiode, metoder og målsettinger vil dette kunne gi et økt mekanisk stress som er et viktig stimuli for muskelvekst, samtidig som det både fysiologisk og psykologisk kan tvinge frem nettopp progresjon.

Det viktigste er at man ikke glemmer dette, og i mine øyne er denne treningsformen en av de viktigste innen styrketrening, og det å bli enda litt sterkere.

Noen ganger bør man faktisk teste seg og presse grensene for hva man klarer!

 

 

Skrevet av

Anita Marie Fiuren

Jeg blir nå 42 år og det føles helt okey. Tidligere har jeg jobbet som faglært kokk på hotell og cruiseskip. Deretter gikk veien videre med ny utdannelse og jobb på allmenlegesenter. Jeg har også jobbet hos en av norges fremste spesialister innen barnesykdommer. I over 10 år har jeg vært gruppetreningsinstruktør med ulike sal konsepter og sykkeltimer ved et av landets største treningskjeder. Dette gir meg en hel verden av kontakt med mennesker. Jeg føler meg kjempe heldig! Mine utdannelser, arbeidserfaringer og over middels store interesse for å skape god helse, har gitt meg en god faglig grunnmur når det kommer til kosthold, ernæring og trening. Ikke minst mulighetene til å se alt det gode som kan produseres av kvalitetsmat og trening. Jeg har to fantastiske og veldig aktive sønner på 11 og 13 år. Familien rundt meg er mine aller største forbilder og støttespillere. www.fitnessfiuren.no vil bli full av motivasjon , treningsinspirasjon ,kosthold, helse ,tips ,råd, treningstrender, og ikke minst herlig treningsmat og mange gode oppskrifter på sunne søte fristelser. Alt jeg deler her er skrevet med utgangspunkt i egne erfaringer, kunnskap... og en stor dose kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *