Kategorier
FitnessFiurenTrening

«deffing» -ikke det samme som slanking

Deffing er noe vi alle har hørt om i fitness- og treningsmiljøet.

Hva er egentlig deffing ? Jeg vil vel ikke helt kalle det en slankekur, for den skiller seg ut fra de fleste andre måter å «slanke» seg på. Som regel er det snakk om en periode på ca 3 måneder der man skal ned i fettprosent samtidig som man ivaretar og gjerne øker muskelmassen. Man unngår kanskje også den negative langtidseffekten på forbrenningen og skjelettmassen som slanking ofte kan påvirke.

Deffing vil jeg imidlertid påstå krever stor selvdisiplin. Vi snakker om hard styrketreningen. Dette er den mest avgjørende faktoren og beste stimulanse for bygging av musklene og skjelettet vårt. Så lenge man beholder dette fokuset sterkt nok (i både tøff belastning og hyppighet over en bestemt tidsperiode) kan muskeltapet faktisk forhindres ved vektreduksjon og kanskje heller øke muskelmassen vår.

Vi kommer heller ikke unna en god porsjon forbrennings trening for å øke energiomsetningen. Dette er enda en viktig stimulans for gradvis reduksjon av fettmasse. Her er det ingen rett fasit på om man skal trene med høy intensitet eller lavintensive lange økter. En fin kombinasjon og variasjon tenker jeg ville være bra her. Poenget er tilslutt å kunne omsette mest mulig energi selv om høyintensitetstreningen vil begrense seg i takt med lavere kcal inntak og fettprosent.

Dagen kan for eksempel starte med en forbrenningsøkt «powerwalk» der man holder meget rask gang-hastighet med uforutsigbart terreng på ca 60 minutter før frokosten inntas. Da er man på fastende hjerte og hormonnivået i kroppen vil gi en god fettomsetning i treningsøkten. Etter hvert som man blir lavere på fettprosent kreves det nok enda sterkere virkemidler for å opprettholde vekttap og muskelmasse samtidig. Derfor vil man som regel øke med en ekstra forbrenningsøkt på kvelden. Altså totalt 3 treningsøkter pr dag; morgenkardio, styrketrening og kveldstur i en kort periode før den fastsatte datoen for målet.

Også er det den sentrale faktoren, kostholdet. Det er nemlig helt avgjørende at man gjennom kostholdet sørger for de riktige byggesteinene til all treningen. Dette gjelder også kcal-inntaket og at dietten har riktig sammensatte næringsstoffer. Proteininntaket står helt klart i fokus fordi dette er den viktigste byggesteinen til muskulaturen vår. Det beregnes ofte omkring 2 gram proteiner for hver kilo kroppsvekt, men dette varierer og er oftest satt i sammenheng med de individuelle målene.

Det er nøye tilrettelagt individuelt når man følges opp mot et fastsatt mål. Veldig ofte har «deffing» en ganske stram oppfølgingsplan og jeg anbefaler på det sterkeste å oppsøke noen med solid kompetanse på dette området før du velger å gjøre dette. Som nevnt synes ikke jeg dette akkurat er «slanking» men en form for oppkjøring til spesielle mål eller konkurranser. Og man bør være fysisk og mentalt klar for dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *