Er «deffing» slanking?

Deffing er noe vi alle har hørt om i fitness- og treningsmiljøet.

Hva er egentlig deffing ? Jeg vil vel ikke helt kalle det en slankekur, for den skiller seg ut fra de fleste andre måter å «slanke» seg på. Som regel er det snakk om en periode på ca 3 måneder der man skal ned i fettprosent samtidig som man ivaretar og gjerne øker muskelmassen. Man unngår kanskje også den negative langtidseffekten på forbrenningen og skjelettmassen som slanking ofte kan påvirke.

Deffing vil jeg imidlertid påstå krever stor selvdisiplin.

Vi snakker om hard styrketreningen ! Dette er den mest avgjørende faktoren og beste stimulanse for bygging av musklene og skjelettet vårt. Så lenge man beholder dette fokuset sterkt nok (i både tøff belastning og hyppighet over en bestemt tidsperiode) kan muskeltapet faktisk forhindres ved vektreduksjon og kanskje heller øke muskelmassen vår.

Vi kommer heller ikke unna en god porsjon forbrenningstrening for å øke energiomsetningen. Dette er enda en viktig stimulans for gradvis reduksjon av fettmasse. Her er det ingen rett fasit på om man skal trene med høy intensitet eller lavintensive lange økter. En fin kombinasjon og variasjon tenker jeg ville være bra her. Poenget er tilslutt å kunne omsette mest mulig energi selv om høyintensitetstreningen vil begrense seg i takt med lavere kcal inntak og fettprosent.

Dagen kan for eksempel starte med en forbrenningsøkt «powerwalk» der man holder meget rask gåhastighet med uforutsigbart terreng på ca 60 minutter før frokosten inntas. Da er man på fastende hjerte og hormonnivået i kroppen vil gi en god fettomsetning i treningsøkten. Etter hvert som man blir lavere på fettprosent kreves det nok enda sterkere virkemidler for å opprettholde vekttap og muskelmasse samtidig. Derfor vil man som regel øke med en ekstra forbrenningsøkt på kvelden. Altså totalt 3 treningsøkter pr dag; morgencardio, styrketrening og kveldstur i en kort periode før den fastsatte datoen for målet.

Også er det den sentrale faktoren da, kostholdet. Det er nemlig helt avgjørende at man gjennom kostholdet sørger for de riktige byggesteinene til all treningen. Dette gjelder også kcal-inntaket og at dietten har riktig sammensatte næringsstoffer. Proteininntaket står helt klart i fokus fordi dette er den viktigste byggesteinen til muskulaturen vår. Det beregnes ofte omkring 2 gram proteiner for hver kilo kroppsvekt, men dette varierer og er oftest satt i sammenheng med de individuelle målene.

Det er nøye tilrettelagt individuelt når man følges opp mot et fastsatt mål. Veldig ofte har «deffing» en ganske stram oppfølgingsplan og jeg anbefaler på det sterkeste å oppsøke noen med solid kompetanse på dette området før du velger å gjøre dette. Som nevnt synes ikke jeg dette akkurat er «slanking» men en form for oppkjøring til spesielle mål eller konkurranser. Og man bør være fysisk og mentalt klar for dette.

Skrevet av

Anita Marie Fiuren

Jeg blir nå 40 år og det føles helt okey. Tidligere har jeg jobbet som faglært kokk på hotell og cruiseskip. Deretter gikk veien videre med ny utdannelse og jobb på allmenlegesenter. Jeg har også jobbet hos en av norges fremste spesialister innen barnesykdommer. I over 9 år har jeg vært gruppetreningsinstruktør med ulike sal konsepter og sykkeltimer ved et av landets største treningskjeder. Dette gir meg en hel verden av kontakt med mennesker. Jeg føler meg kjempe heldig! Mine utdannelser, arbeidserfaringer og over middels store interesse for å skape god helse, har gitt meg en god faglig grunnmur når det kommer til kosthold, ernæring og trening. Ikke minst mulighetene til å se alt det gode som kan produseres av kvalitetsmat og trening. Jeg har to fantastiske og veldig aktive sønner på 10 og 12 år. Familien rundt meg er mine aller største forbilder og støttespillere. FitnessFiuren.no vil bli full av motivasjon , treningsinspirasjon ,kosthold, helse ,tips ,råd, treningstrender, og ikke minst herlig trenings mat og mange gode oppskrifter på sunne søte fristelser. Alt jeg deler her på fitnessfiuren.no er skrevet med utgangspunkt i egne erfaringer, kunnskap... og en stor dose kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *