Kategorier
Mine kosthold- og ernærings anbefalinger

Det er en forskjell på karbohydrater

 

Hvor mye sukkerarter det finnes i karbohydratene til en matvare sier noe om mengden tilsatt sukker.

Hvis vi nå ser på næringsinnholdet i havregryn, er sukkerinnholdet tilnærmet lik 0. På matvarer står det alltid skrevet hvor mye karbohydrater produktet inneholder totalt, men det står også en like viktig undertekst; «hvorav sukkerarter».
Dette viser hvor mye av disse karbohydratene som utgjør det vi ser på som sukker. Sukkerarter er summen av både naturlig sukker og tilsatt sukker i den aktuelle råvaren eller matvare-produktet. -Jeg skal forklare litt mer utdypende.

Både det naturlige sukkeret og det sukkeret som blir tilsatt kalles monosakkarider og/eller disakkarider. Monosakkarider er enkle sukkermolekyler som glukose, fruktose, og galaktose, mens laktose, sukrose og maltose er disakkarider, bundet sammen av to sukkermolekyler. Eksempel er sukrosen som er satt sammen av to monosakkarider, både glukose og fruktose, dermed et disakkarid (di=to)

Når man ser på innholdet av sukkerarter i en matvare finner man ut hvor mye sukker det totalt er i den eksakte varen. Det er også viktig å vite hvor dette sukkeret kommer fra, nettopp fordi det naturlige sukkeret som melkesukker og fruktsukker finnes i matvarer som også inneholder andre viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Så betegnelsen «sukkerarter» uten noe mer spesifisering, bør utbedres og spesifiseres bedre fra matvareprodusentene sin side. Er man usikker på om det aktuelle produktet er tilsatt sukker, bør man også se nærmere på listen over ingrediensene. Der skal det opplyses hvilke typer sukker produktet isåfall inneholder. Ikke glem at sukker finnes i flere ulike former og kan opplyses som blant annet glukose, druesukker, fruktose, raffinert sukker, sukrose, glukose, sirup og lønnesirup.

Derimot er varer som er tilsatt sukker kun kalorier. Det er denne typen sukker man bør redusere inntaket av.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *