Kategorier
Mine kosthold- og ernærings anbefalinger

5 favoritter som gir kroppen en skikkelig boost i disse forkjølelses dager

 

Gojibær er et av de mest næringsrike bærene vi kjenner og har noen høye nivåer av antioksidanter. Ikke helt uventet hjelper C- og A-vitaminene å holde oss friske, bekjempe sykdommer, og gojibær har masse av det. Vi er helt avhengige av et velfungerende immunsystem for å bekjempe bakterier, virus, sopp og infeksjoner. Ikke bare kan antioksidantene forebygge de vanligste sykdommene som forkjølelse og influensa, men de kan også hjelpe kroppen med å styrke forsvaret mot mer alvorlige sykdommer.

Kakao Nibs er rett og slett et mirakel av noen supre tørkede kakaobønner, uten skall og brukket i små biter. De er en av naturens rikeste kilder til antioksidanter. Ingen frukt eller bær skal inneholde så mye antioksidanter som rå kakao. Den topper faktisk listen over antioksidanter. Rå kakao er den beste kilden til magnesium også spør du meg, og inneholder et mineral som gir oss en god hjertefunksjon. I tillegg inneholder den naturlig mye jern. Tryptofan finnes naturlig i rå kakao. Denne aminosyren fremmer avspenningen og bedrer søvnen. Rå kakao inneholder også mange andre stoffer, men de viktigste er som nevnt magnesium, kalsium, jern, samt B2-,B4-,B6- vitaminene. Også et adrenalin liknende stoff (phenethylamine) er funnet i rå kakao og sjokolade. Kakao Nibs kan spises som de er, eller for eksempel blandes i sjokolade, proteinkuler, smoothies, bowls, granola eller brukes som topping. Nibs smelter ikke så de vil gi en «crispy» konsistens uansett hva du blander dem sammen med.

Rødbetpulver (rødbet) er helt perfekt, spesielt som næringstilskudd ved trening og restitusjon nettopp fordi det inneholder så mye jern, kalium og nitrogen. Rødbet-pulveret kan mest sannsynlig fremme O₂-opptaket ditt og bedre blodtrykket. Nitrogen (i form av nitrat) finnes i rødbeten. Dette omdannes til nitritt i kroppen og er forstadiet til nitrogenoksid (NO). Dette påvirker blodårene slik at det kommer mer oksygenrikt blod til muskulaturen under høy-intensitets trening. Mest sannsynlig opprettholder også blodårene sin elastisitet bedre. Kalium bidrar til normal muskel- og nervefunksjon. Jern bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer, hemoglobin og samt transport av oksygen. Det er også viktig for energiomsetningen, celledelings-prosessen og immunsystemet, samt bidra til å redusere tretthet og utmattelse. Ikke så rart jeg sverger til denne fantastiske råvaren.

Blåbær er en viktig kilde til både E-vitamin som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. C-vitamin som styrker immunsystemet samt øker opptaket av jern fra andre matvarer. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Mens kostfiber er bra for fordøyelsen vår. Det mest interessante er kanskje antioksidantene antocyaninenes effektivitet når det gjelder forebygging av aldrende skarpsyn, grå stær og problemer med mørkesynet.

Sitron er en booster av en frukt som har et høyt innhold av C-vitamin. Dette styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Sitron har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *