Dette er «fitness» for meg.

Fitness for meg er det å kunne holde seg i god fysisk form. Trene allsidig og variert. Ja det kan minne litt om kroppsbygging men selv synes jeg det handler mer om fysisk og mental styrke i sammen med musklenes utseende og størrelse.

 

Jeg synes det er viktig å kunne inkludere både styrke, kardiovaskulær utholdenhet, balanse, smidighet og fleksibilitet i ethvert godt avrundet treningsprogram. Men hvordan går man egentlig frem for å utvikle disse ferdighetene? Nøkkelen er  helt klart variasjon. Ikke bruk all tiden bare i styrkerommet eller på en tredemølle. Inkluder gjerne forskjellige typer kondisjonstrening i rutinen din, så vil du oppleve bedre samlede resultater. Kroppen din vil til gjengjeld prestere godt og føles mye bedre i det daglige.
Definisjonen av styrke kan være forskjellig for noen. For noen kan det bety å være sterk nok til husarbeidet, klippe plenen eller kanskje være på aktiviteter med barna sine, mens andre ønsker å stå på scenen i en fitnesskonkurranse, klatre i fjellene eller vippe lastebildekk. Uansett hvilke mål man har for treningen sin, er det mange valg å ta på veien dit:

 

Egen kroppsvekttrening: Man trenger ikke nødvendigvis å løfte vekter for å bygge muskler og styrke. Altså kan enhver vektbærende øvelse som utfordrer kroppen til å jobbe mot tyngdekraften kan gjøre deg sterkere. Dette gjelder spesielt dersom man ikke er vant til å trene så hardt. Da vil musklene dine bli mer utfordret enn for dem som er sterkere og mer erfarne. Eksempler på gode vektbærende/ egenkroppsvekt øvelser:

Knebøy

Pullups

Dips

Walkinglunges

Situps

Planke

Armhevinger

Hoppetau

Trappeløp

 

Vektløfting: Det å løfte vekter er den klassiske styrkeoppbyggende treningsformen vi har. Med alt fra triceps med små hantler til olympiske løft med tunge vektstenger  kan hvem som helst gjøre vekttrening. Og det er ikke bare manualer og vektstenger man trenger å bruke. Her finnes det maskiner, motstandsbånd, kettlebells og masse annet utstyr. Vektløfting inkluderer ofte også tilleggsøvelser som bare bruker kroppsvekt.
Hvilken vekttrening man utfører, vil avhenge av målene dine. I begynnelsen er det en god idé å starte med lette vekter og bare lære mekanikken i de grunnleggende øvelsene.

Her er noen eksempler:

Knebøy

Skulderpress

Biceps curl

Nedtrekk

Triceps

Beinpress

Brystpress

Markløft

Når man føler seg komfortabel med disse øvelsene, kan man legge på mer belastning og gå videre til noen mer komplekse øvelser som:

Knebøy varianter

Utfall varianter

Kettlebell svinger

Hip thrust

Sumo deadlift

Flyes

Back row

 

Hvor mange sett og reps som bør utføres her er litt mer komplisert. Hold det enkelt fra starten. Gjør 3 til 5 sett med 12 til 15 repetisjoner. Etter hvert som man får mer erfaring, kan man legge til mer vekt og redusere representantene dine til 6-10 reps dersom målet er å bygge mer muskler og styrke. Men det å gjøre sett i 6 til 10 reps er ment for mer byggingseffekt, mens det å gjøre enda færre enn 6 reps er best for ren bygging. Repetisjoner over 12 skaper mer for muskulær utholdenhet. Et godt sammensatt styrkeprogram består av perioder med lavere reps og perioder med høyere reps  for å unngå overtrening. Det er mye å lære innen vektløfting når man har kommet seg inn i dette.  Så vær nysgjerrig og spør eller søk innspill fra mulighetene man har rundt seg på trening.

 

Andre styrketreningsmetoder: Det er mange andre måter å bygge styrke på. Vi kan gjøre fjellklatring, energiske typer yoga, pilates,  ulike gruppetreninger eller crossfit for å nevne noe. Mange av dem vil også hjelpe oss med å forbedre balanse, kondisjonstrening, smidighet og fleksibilitet. All aktivitet man gjør som øker pulsen vår i en periode og opparbeider svette, kalles kardiovaskulær trening. For mange er bare det å få seg en rask spasertur i 30 minutter daglig prestasjonsfremmende på sin kondis dersom man tidligere har vært mye stillesittende. Noen andre populære alternativer er :

Sykling

Svømming

Roing

Elipsemaskin

Trappeløp

Innendørs spinning

Det er ikke så viktig hva man gjør så lenge man gjør det regelmessig og synes det er gøy.  Jeg vil personlig anbefale at man får minimun  150 minutter med moderat intensitet trening hver uke.  Ikke mer enn 75 min av disse bør være høy intensitetstrening pr uke. Men dersom du driver med prestasjonsfremmede trening vil det nok være  større fordeler dersom man øker denne tiden din til 300 minutter med moderat intensitet med maks 150 minutter av disse i høy intensitetstrening pr.uke.

Intervalltrening er en fin måte å trene høyintensitetstrening på. Denne typen kondisjonstrening innebærer vekslende perioder med intens innsats og perioder med utvinning.  Jeg har mange alternativer til dere på siden min (intervalltrening), men eksempelvis kan man gjerne gjøre sprint i 30 sekunder ,etterfulgt av  å jogge i ett minutt; gjenta deretter.  Å øke pulsen i disse sprintintervallene kan gi oss ekstra fordeler kondisjonsmessig på kortere tid enn ved kun jevn intensitet av cardio. Man kan gjøre intervaller på tredemølle, løpebane, bakkeløp, tauhopping eller sykkel for å nevne noe.

 

Balansetrening: Dersom man noen gang har prøvd å gjøre øvelser/bevegelser på bare ett bein og opplever at man faller, innser man viktigheten av å ha god balanse. Men balanse er viktig av så mange andre grunner også. Spesielt når man eldes vil god balanse hjelpe oss med å unngå fall, samt det å være aktiv og uavhengig. God balanse og sterk kjernemuskulatur vil gjøre at man kan holde på med sine favorittaktiviter så lenge som mulig. Mange av aktivitetene man allerede gjør i det daglige treningsprogrammet vil også hjelpe din balanse. Balanse handler om å utvikle de små stabilisatormusklene som gir støtte og stabilitet.

Vektøvelser som for eksempel utfall , ettbeinsløft og markløft , i tillegg til plankevariasjoner og andre «core» øvelser, vil bidra til å styrke stabilisatormusklene dine.
Her kan nok de fleste like gjerne starte med å stå på en fot. Når man har mestret dette, kan man prøve å lukke øynene. Bøy deretter det stående beinet  slik at man klarer å plukke noe opp av gulvet. Deretter kan man utfordre seg ytterligere ved å prøve å gjøre det med øynene lukket. Gå videre her til å stå på en fot på ujevne overflater som en bosu-ball eller balansebrett. Ja vi har kanskje ikke så god balanse som man tror?

 

Smidighet: Agility er evnen til å bevege seg raskt og enkelt. For idrettsutøvere betyr dette å kunne stoppe, starte og endre retning effektivt og uten å få skader. I hverdagen betyr dette å være i stand til å unngå objekter eller farer som kan oppstå. Agilitytrening kan være en hel treningøkt i segselv som bygger utholdenhet og styrke. Eller man kan legge til noen smidighetsøvelser på styrke- og kondisjonstreningene våre.

Her er noen få eksempler på ulike smidighetsøvelser:

Lateral hopp over en gjenstand eller treningstrinn

Bokshopp og sidebokshopp

Stigeløp tempo

Spensthopp

Knehopp

 

Fleksisbilitet: En av de viktigste delene innen kondisjonstreningen er muligens fleksibilitet og bevegelighet. Fleksibilitet er musklenes evne til å strekke seg. Mobilitet er tilstanden av å bevege ledd og vev gjennom hele bevegelsesområdet. Begge deler er like viktige for atletiske prestasjoner og for å unngå skader. Muskler og ledd som er fleksible og bevegelige, så vel som sterke, er mindre utsatt for skader. Regelmessig arbeid med fleksibilitet og mobilitet vil også hjelpe oss med bedre progresjonen. Det er helt avgjørende med strekk og jobbing av bevegelsesområdet før og etter hver treningsøkt som en del av oppvarmingen og helst også nedtrapping. Før treningen bør man varme opp i 5  til 10 minutter med lett cardio; så gjør noen dynamiske strekk- og mobilitetsøvelser. Dersom man for eksempel skal utføre en tung beinøkt, bør man være spesielt oppmerksom på ledd og muskler i underkroppen.

Noen eksempler på dynamiske strekk og bevegelighetsøvelser for underkroppen kan være:

Høye knær

Laterale lunges (sideutfall)

Knebøy uten vekter

 

Etter treningen utfør gjerne statiske strekk, hold hver øvelse i 30 sekunder eller mer. Statiske strekk hjelper muskelfibrene med å slappe av etter en stresset arbeidsøkt. Tøyning etter trening kan hjelpe deg med raskere restitusjon. Det kan også redusere sårheten som ofte oppstår i noen dager etter en anstrengende trening. På hviledager der man ikke trener styrke eller kardio, kan man prøve å bruke litt tid på mobilitet og fleksibilitet.  Det å gjøre 30 minutter med slike øvelser er en fin måte å trene aktiv restitusjon på.

Håper du nå ble inspirert og motivert til å drive med det jeg ser på som fitnesstrening i en fremtidig aktiv hverdag!

Skap en fin dag for deg selv og alle rundt deg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet av

Anita Marie Fiuren

Jeg blir nå 40 år og det føles helt okey. Tidligere har jeg jobbet som faglært kokk på hotell og cruiseskip. Deretter gikk veien videre med ny utdannelse og jobb på allmenlegesenter. Jeg har også jobbet hos en av norges fremste spesialister innen barnesykdommer. I over 9 år har jeg vært gruppetreningsinstruktør med ulike sal konsepter og sykkeltimer ved et av landets største treningskjeder. Dette gir meg en hel verden av kontakt med mennesker. Jeg føler meg kjempe heldig! Mine utdannelser, arbeidserfaringer og over middels store interesse for å skape god helse, har gitt meg en god faglig grunnmur når det kommer til kosthold, ernæring og trening. Ikke minst mulighetene til å se alt det gode som kan produseres av kvalitetsmat og trening. Jeg har to fantastiske og veldig aktive sønner på 10 og 12 år. Familien rundt meg er mine aller største forbilder og støttespillere. FitnessFiuren.no vil bli full av motivasjon , treningsinspirasjon ,kosthold, helse ,tips ,råd, treningstrender, og ikke minst herlig trenings mat og mange gode oppskrifter på sunne søte fristelser. Alt jeg deler her på fitnessfiuren.no er skrevet med utgangspunkt i egne erfaringer, kunnskap... og en stor dose kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *