Kategorier
FitnessFiurenTrening

Oksygen er nøkkelfaktoren til musklenes forbruk av energi under treningen

Dette er fascinerende, hvordan kroppen bruker oksygenet i blodet som en nøkkelfaktor for at musklene skal ta opp energi og næring. Vi deler dette inn i to typer trening:

Aerob som betyr «med» oksygen, som er kroppens evne til å omsette oksygen ved forbrenning. Når oksygenet er inne i muskelen brukes det til å forbrenne karbohydrater og fett slik at musklene får energi til å jobbe. Musklenes opptak av oksygen er avgjørende for hvor effektivt vi klarer å forbrenne drivstoff, noe som er avgjørende for en bedre utholdenhet, rettere sagt om man klarer å trene enda litt lenger. Aerob trening er alle former for aktivitet som kan utføres over tid samtidig som hjertet vårt, lungene og musklene jobber hardt. Typiske aerobe treningsøvelser kan være sykling, jogging og svømming. Disse kan også utføres anaerobt, dersom de gjennomføres med høyt nok intensitetsnivå. Den aerobe kapasiteten er i grunnen en måte å beskrive utholdenheten vår på og kan forbedres ved å trene i en pulssone på 50 til 80 prosent av makspuls.

Anaerob som betyr «uten» oksygen, evnen til å utføre trening som krever mer energi enn det som produseres ved aerob trening. Anaerobe øvelser er forutsatt av mye kraft på kort tid. At hjertet vårt rett og slett ikke klarer å tilføre nok oksygen til musklene. Når dette skjer og forbrenningen blir anaerob vil man raskt igangsette produksjon av melkesyre som hoper seg opp i muskulaturen. På et tidspunkt blir mengden melkesyre så høy, at muskulaturen stivner helt. Dette kan kjennes smertefullt og vil nok gjøre det vanskelig å fortsette med like høy intensitet. Dermed er anaerob trening ganske kortvarig. Denne type trening forbedrer musklenes kapasitet til å arbeide uten nok oksygen. Evnen til å tåle anaerob trening er ganske varierende fra person til person. Fibersammensetningen i musklene kan være avgjørende her, for ikke å snakke om evnen til å holde ut smertene. Anaerobe treningsøvelser er øvelser som krever mye kraft på kort tid som styrketrening, vektløfting, intervalltrening, sprint, altså med svært høy intensitet. For å forbedre din anaerobe kapasitet, kraft og utholdenhet i muskulaturen må du trene i de tøffeste pulssonene med 80-100 prosent av makspuls.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *