Oksygen er nøkkelfaktoren til musklenes forbruk av energi!

Dette er fascinerende, hvordan kroppen bruker oksygenet i blodet som en nøkkelfaktor for at musklene skal ta opp energi og næring. Vi deler dette inn i to typer trening:

 

Aerob som betyr «med» oksygen… er kroppens evne til å omsette oksygen ved forbrenning.

Når oksygenet er inne i muskelen brukes det til å forbrenne karbohydrater og fett slik at musklene får energi til å jobbe. Musklenes opptak av oksygen er avgjørende for hvor effektivt vi klarer å forbrenne drivstoff, noe som er avgjørende for en bedre utholdenhet, rettere sagt om vi klarer å trene enda litt lenger. Aerob trening er alle former for aktivitet som kan utføres over tid samtidig som hjertet vårt, lungene og musklene jobber hardt. Typiske aerobe treningsøvelser kan være sykling, jogging og svømming. Disse kan også utføres anaerobt, dersom de gjennomføres med høyt nok intensitetsnivå. Den aerobe kapasiteten er i grunnen en måte å beskrive utholdenheten vår på og kan forbedres ved å trene i en pulssone på 50 til 85 prosent av makspuls.

 

Anaerob som betyr «uten» oksygen …. er evnen til å utføre trening som krever mer energi enn det som produseres ved aerob trening.

Anaerobe øvelser er forutsatt av mye kraft på kort tid. At hjertet vårt rett og slett ikke klarer å tilføre nok oksygen til musklene. Når dette skjer og forbrenningen blir anaerob vil man raskt igangsette produksjon av melkesyre som hoper seg opp i muskulaturen. På et tidspunkt blir mengden melkesyre så høy, at muskulaturen stivner helt. Dette kan kjennes smertefullt og vil nok gjøre det vanskelig å fortsette med like høy intensitet. Dermed er anaerob trening ganske kortvarig. Denne type trening forbedrer musklenes kapasitet til å arbeide uten nok oksygen. Evnen til å tåle anaerob trening er ganske varierende fra person til person. Fibersammensetningen i musklene kan være avgjørende her, for ikke å snakke om evnen til å holde ut smertene. Anaerobe treningsøvelser er øvelser som krever mye kraft på kort tid som styrketrening, vektløfting, intervalltrening, sprint, altså med svært høy intensitet. For å forbedre din anaerobe kapasitet, kraft og utholdenhet i muskulaturen må du trene i de tøffeste pulssonene med 80-100 prosent av makspuls.

 

Skrevet av

Anita Marie Fiuren

Jeg blir nå 40 år og det føles helt okey. Tidligere har jeg jobbet som faglært kokk på hotell og cruiseskip. Deretter gikk veien videre med ny utdannelse og jobb på allmenlegesenter. Jeg har også jobbet hos en av norges fremste spesialister innen barnesykdommer. I over 9 år har jeg vært gruppetreningsinstruktør med ulike sal konsepter og sykkeltimer ved et av landets største treningskjeder. Dette gir meg en hel verden av kontakt med mennesker. Jeg føler meg kjempe heldig! Mine utdannelser, arbeidserfaringer og over middels store interesse for å skape god helse, har gitt meg en god faglig grunnmur når det kommer til kosthold, ernæring og trening. Ikke minst mulighetene til å se alt det gode som kan produseres av kvalitetsmat og trening. Jeg har to fantastiske og veldig aktive sønner på 10 og 12 år. Familien rundt meg er mine aller største forbilder og støttespillere. FitnessFiuren.no vil bli full av motivasjon , treningsinspirasjon ,kosthold, helse ,tips ,råd, treningstrender, og ikke minst herlig trenings mat og mange gode oppskrifter på sunne søte fristelser. Alt jeg deler her på fitnessfiuren.no er skrevet med utgangspunkt i egne erfaringer, kunnskap... og en stor dose kjærlighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *