Kategorier
Mine kosthold- og ernærings anbefalinger

Spis deg fin i huden din

Man eksponeres daglig for ulike miljøgifter, giftstoffer, stressfaktorer, sol eller kanskje overdrevet fysisk aktivitet i perioder. Dette er typiske og relevante faktorer til økt produksjon av frie radikaler som kan skade kollagen-lagrene i kroppen vår.

Redusert hormonproduksjon, som ofte oppstår i en påbegynnende overgangsalder, påvirker også kollagen-produksjonen. Men selv om kollagen-produksjonen vår har begynt å falle, finnes det mange grep man kan ta. Det finnes faktisk noen matvarer som er rike på dette proteinet, som kan hjelpe oss å forebygge mangelen:

Kjøtt utgjør et viktig element for næringen i kostholdet vårt, spesielt interessant er deres høye innhold av kollagen. De beste kjøtt-typene er storfe, kylling, geit, hjort ,svin, innmat og margen.

Fisk har noe lavere konsentrasjon av kollagen enn andre proteinkilder, men derimot er skjellene på fisken spesielt rike på kollagen. I tillegg kan omega-3-fettsyrer som finnes i f. eks laks beskytte cellene. Resultatet av dette kan redusere inflammasjon, gi elastisitet og fasthet. 

Gelatin er interessant, den er nemlig bygd opp av 90% kollagen-proteinderivater og inneholder i tillegg svært lite kalorier.

Røde frukter og grønnsaker som eksempel jordbær, kirsebær, rødbeter ,epler og rød paprika inneholder lykopen, et utmerket antioksidant som bidrar til å fremme produksjonen av kollagen.

Frukt som er rike på vitamin C er viktig for produksjon av kollagen.  Du finner det i appelsiner, sitroner, kiwi, grapefrukt, mango og ananas, for å nevne noen. Disse inneholder også antioksidanter som reduserer dannelsen av rynker.

Grønnsaker som kål, aubergine, endive og spinat er bra for produksjonen av kollagen.

I tillegg har vi de matvarene som er rike på svovelforbindelser eks selleri, oliven, hvitløk, agurk, bananer, løk og tofu.  Disse stimulerer produksjon av kollagen. Andre matvarer du bør inkludere i kostholdet ditt er soyamelk, ost, te, nøtter, samt matvarer rike på lysin som poteter og tang.

Kjenner man egentlig til viktigheten av å gi kollagen til huden sin?

Ja når man begynner å kjenne at elastiteten og fastheten i huden slipper litt taket, og de første rynkene dukker opp, ja da kan jeg fortelle hvem som mest sannsynlig er skyldig, nemlig mangelen på kollagenet. Kollagen er et protein laget av bindevev-celler som kalles fibroblaster. Disse utgjør omtrent 30% av kroppens totale protein-masse, samt store deler av bindevevet.

Om man tar med seg noen eller flere råd ovenfor, sammensatt med et variert sunt kosthold, vil man mest sannsynlig merke effekten i huden, nettopp fordi kroppen vil øke kollagen-produksjonen og klare opprettholde nivåene.

Husk også å drikke masse vann hver dag.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *